Βάζουμε θερμόμετρο στο κρασί μας.
Ο κανόνας θέλει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να ευνοούν το δροσερό και φρουτώδη χαρακτήρα των φρέσκων κρασιών, και τις υψηλότερες να ενισχύουν την πολυπλοκότητα και τον μεστό χαρακτήρα των οίνων παλαίωσης.
Πριν ξεκινήσετε λοιπόν το σερβίρισμα, βάλτε θερμόμετρο στο κρασί και βεβαιωθείτε πως είναι απολύτως «καλά στην υγεία του». Κάθε κρασί πίνεται στη κατάλληλη θερμοκρασία, ουδέποτε σε μεγαλύτερη, αλλά κατ’ εξαίρεση, τους καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή, επιτρέπεται και σε ελαφρώς μικρότερη. Μην ακούτε τους Γάλλους, που ισχυρίζονται πως «το κόκκινο κρασί πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου», γιατί, πώς να το κάνουμε, άλλη θερμοκρασία ανεβάζει ένα ψυχρό γαλλικό δωμάτιο κι άλλη ένα θερμόαιμο ελληνικό. Τηρήστε τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε παρακάτω, όσο το δυνατόν με ευλάβεια, και το κρασί θα σας ανταμείψει στέλνοντάς σας στον οινικό παράδεισο.
Ξεκινάμε κι εφοδιαζόμαστε με τα κατάλληλα θερμόμετρα και τις σαμπανιέρες της επιλογής μας, που θα ψωνίσουμε από κάβες και ειδικά μαγαζιά με αξεσουάρ οίνου. Η θερμοκρασία επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του οίνου, κυρίως μέσω της εξάτμισης ή όχι, των πτητικών ουσιών, όπως είναι τα αρώματα, το αλκοόλ, το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό). Έτσι λοιπόν με την άνοδο της θερμοκρασίας ευνοείται η έντονη διάχυση των οσμών, με αποτέλεσμα να μας γίνονται περισσότερο αντιληπτά τα αρώματα – ευχάριστα ή δυσάρεστα – του κρασιού. Επίσης, οι ψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την εξάτμιση του αλκοόλ, ενισχύοντας το κατώφλι αντίληψης της εν λόγω ουσίας, ενώ αυξάνουν παράλληλα την ταχύτητα εξάτμισης του ανθρακικού που περιέχουν οι σαμπάνιες και οι αφρώδεις οίνοι. Από την άλλη, με την άνοδο της θερμοκρασίας μειώνεται η αίσθηση της στυφάδας που μας προκαλούν τα ταννικά (μπρούσκα) κρασιά, ενώ τονίζεται δυσάρεστα η αίσθηση της οξύτητας.
Τα κόκκινα κρασιά παλαίωσης σερβίρονται σε θερμοκρασία 16 – 18˚C
Τα φρέσκα κόκκινα κρασιά σερβίρονται στους 13 – 16˚C
Τα γλυκά κόκκινα και τα λευκά περασμένα από βαρέλι στους 10 – 12˚C
Τα φρέσκα λευκά ξηρά και τα ροζέ σερβίρονται στους 8 – 12˚C
Οι σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά σε θερμοκρασία 7 – 10˚C
Τέλος, τα λευκά γλυκά κρασιά σερβίρονται στους 8 – 10 ˚C
Πως θα δροσίσουμε το κρασί μας?
Επιτρέπεται:
- Βάζουμε το κρασί στο ψυγείο, που είναι και ο ορθότερος τρόπος για να του ρίξουμε σταδιακά τη θερμοκρασία.
- Τοποθετούμε το μπουκάλι μέσα σε μια κρύα σαμπανιέρα, που έχουμε βάλει από πριν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Χρησιμοποιούμε μια σαμπανιέρα που γεμίζουμε με παγάκια και κρύο νερό.
Δεν επιτρέπεται:
- Να φέρνουμε σε άμεση επαφή το κρασί με τον πάγο. Αποφεύγουμε να βάλουμε το μπουκάλι σε σαμπανιέρα που περιέχει σκέτο πάγο, και δεν το κρυώνουμε στη κατάψυξη. Εκτός αν βιαζόμαστε πολύ.
- Παγάκια μέσα στο ποτήρι με το κρασί είναι ένα τεράστιο λάθος, που θα αλλοιώσει τη γεύση του κρασιού μας.
- Γενικά οι απότομες πτώσεις και εναλλαγές της θερμοκρασίας καταστρέφουν τη ποιότητα του κρασιού.