Julia Harding: Λυραράκης Λιάτικο
Ένα σαγηνευτικά αρωματικό, εκλεκτό ερυθρό με τόνους προσωπικότητας, σε εξαιρετική τιμή.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσος χρόνος και προσπάθεια απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του απολαυστικού και εξαιρετικής αξίας κρασιού, που παράγεται από την Κρητική ερυθρή ποικιλία κρασιού, το Λιάτικο. Το χρώμα του κρασιού είναι τυπικό για την ποικιλία, κεραμιδί κόκκινο ακόμα και στα νιάτα του. Έχει το σαγηνευτικά γλυκό άρωμα του Λιάτικου, με νότες φρέσκων κόκκινων φρούτων καθώς και αποξηραμένου βατόμουρου και κόκκινου κερασιού. Οι τανίνες με αίσθηση κιμωλίας και σκόνης, τα γλυκόξινα κόκκινα φρούτα και η βαθιά φρεσκάδα το θέτουν ως σημείο αναφοράς του φρέσκου Λιάτικου που δεν έχει περάσει από βαρέλι: το εντελώς αντίθετο από ένα ανώδυνο κόκκινο κρασί που θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε. Το αλκοόλ είναι διακριτικό στο 13,5%.
Δεν θα μπορούσε να προέρχεται από πουθενά αλλού εκτός από την Κρήτη, όπου οι Λυραράκηδες έχουν αποδείξει τη μαεστρία τους στο Λιάτικο, ακόμη και αν η εύκολη κατανάλωση του κρασιού διαψεύδει την πολύπλοκη οργάνωση που απαιτείται για την παραγωγή του σε ένα νησί με τόσους πολλούς αγρότες μικρής κλίμακας, πολλοί από τους οποίους είναι στα 80 τους χρόνια. Αμπέλια του Λιάτικου στο Αμρί Παλιά αμπέλια του Λιάτικου στους πρόποδες του όρους Κέδρος στο Αμάρι του Ρεθύμνου, ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου, ο οποίος είναι 87 ετών αλλά, σύμφωνα με τον Μπαρτ Λυραράκη, "περπατάει και σκαρφαλώνει πιο γρήγορα από εμένα στον αμπελώνα του".
Ο Bart Lyrarakis, διευθύνων σύμβουλος και ένα από τα πέντε μέλη της δεύτερης γενιάς που εργάζονται σε αυτή την οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε από τα αδέλφια Μανώλη και Σωτήρη το 1966 στο Αλάγνι, νότια του Ηρακλείου, μου μίλησε για την υλικοτεχνική πρόκληση της προμήθειας των σταφυλιών για αυτό το κρασί από 138 αμπελώνες που ανήκουν σε 66 αγρότες και καλύπτουν έκταση 16,7 εκταρίων (41 στρέμματα), συμπεριλαμβανομένων των αμπελιών της οικογένειας.
Η πλειονότητα των σταφυλιών (86%) εκχυλίστηκε απαλά για 6-8 ημέρες στους 20-22 °C (68-72 °F), το 14% των σταφυλιών ζυμώθηκε σε ολόκληρο τζαμπί για 9 ημέρες στους 25-29 °C (77-84 °F) και περίπου το ήμισυ των φρούτων ζυμώθηκε με ζύμες περιβάλλοντος. Τα κρασιά είναι φυσικά σταθεροποιημένα (μη εξευγενισμένα, χωρίς ψυχρή επεξεργασία) και φιλικά προς τα vegan. Ο Λυραράκης αναφέρεται σε αυτή την εμφιάλωση ως "Βασίλισσα Λιάτικο" για να τη διακρίνει από το ακριβότερο μονοποικιλιακό Λιάτικο Αγγελής, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικό. Η λέξη Βασίλισσα δεν εμφανίζεται στην ετικέτα, αλλά ήταν ένα παρατσούκλι με βάση το σχέδιο της ετικέτας που εμπνεύστηκε από στοιχεία της αρχαίας κρητικής γυναικείας ενδυμασίας - μια αναγνώριση της σημασίας των τοπικών ποικιλιών του νησιού (υπάρχουν αρκετές άλλες Βασίλισσες, π.χ. Βιδιανό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι), αλλά και μια αντανάκλαση της μητριαρχικής κοινωνίας της Κρήτης. Αυτή το κρασί είναι μια τέλεια εισαγωγή στο Λιάτικο και στα ξεχωριστά κόκκινα κρασιά της Κρήτης.
https://www.jancisrobinson.com/articles/lyrarakis-liatiko-2022-crete