Ας ξεκινήσουμε, από τον βασικό κανόνα που δεν είναι άλλος, από το ότι η επιλογή του κατάλληλου ποτηριού δίνει στο κρασί την δυνατότητα να αναδείξει όλα του τα αρώματα, τις γεύσεις και την διαύγεια του χρώματος του. Άρα με βάση αυτόν τον κανόνα, τι ποτήρι θέλει το κάθε είδος κρασιού.

Η σχέση του ποτηριού με το κρασί είναι ιδιαίτερη, τόσο ώστε το ποτήρι να επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό όλα τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Και όχι ένα απλό ποτήρι, αλλά ένα κολονάτο ποτήρι με τα αντίστοιχα μεγέθη του και τα σχήματα του!!!
Ένα κολονάτο ποτήρι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Μας επιτρέπει να το κρατάμε χωρίς τα χέρια μας να έρχονται σε επαφή με τα τοιχώματα της κούπας, αποφεύγοντας έτσι τη μεταβολή της θερμοκρασίας του κρασιού, αλλά και για να μπορούμε να εξετάσουμε το χρώμα του και την διαύγεια του. Επίσης, κρατώντας το ποτήρι από το πόδι του, μας βοηθάει στο να περιστρέψουμε το κρασί στο ποτήρι με περισσότερη άνεση και ευκολία.

Ποιο σχήμα ποτηριού αντιστοιχεί για κάθε είδος κρασιού;

Ποτήρι λευκού κρασιού

Η κούπα του ποτηριού πρέπει να είναι πιο στενή ώστε το κρασί να μην προλαβαίνει να ζεσταθεί. Ακόμη το λευκό κρασί έχει συνήθως απλά φρουτώδη ή λουλουδάτα αρώματα, τα οποία θέλουμε να κάνουμε μέσω του ποτηριού πιο έντονα. Σε αυτό μας βοηθούν ποτήρια με ακόμη πιο κλειστό χείλος. Επειδή τα λευκά κρασιά σερβίρονται δροσερά, κρατάμε το κολονάτο ποτήρι από το πόδι για να μη ζεσταθεί το λευκό κρασί.

Ποτήρι κόκκινου κρασιού

Η κούπα του ποτηριού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του λευκού γιατί τα αρώματα είναι περισσότερα και το κόκκινο κρασί θέλει περισσότερο χώρο να τα αναδείξει. Επίσης, το χείλος του ποτηριού είναι πιο ανοιχτό, γιατί τα έντονα αρώματα του κόκκινου κρασιού χρειάζονται χώρο και οξυγόνο για να ξεδιπλωθούν. Υπάρχει εξειδικευμένη ποικιλία στα ποτήρια κόκκινου κρασιού, ανάλογα με τον τύπο τους, την προέλευση και την ηλικία τους.

Ποτήρι ροζέ κρασιού

Η κούπα του ποτηριού πρέπει να είναι πιο μικρή ώστε το κρασί να μη ζεσταθεί. Το χείλος του ποτηριού πρέπει να είναι ανοιχτό ώστε να αναδεικνύονται τα φρουτώδη αρώματα του ροζέ κρασιού. Τα ροζέ κρασιά σερβίρονται δροσερά.

Ποτήρι σαμπάνιας

Ένα κολονάτο ψηλό στενό flute (φλογέρα), είναι το ποτήρι της σαμπάνιας. Το χείλος του ποτηριού είναι πιο στενό, αναδεικνύοντας τη γεύση και το λεπτό άρωμα της σαμπάνιας, συγκεντρώνοντας το στη κορυφή του ποτηριού. Το ύψος του ποτηριού επιτρέπει στις φυσαλίδες της σαμπάνιας, όχι μόνο να μας προσφέρουν ένα ωραίο οπτικό θέαμα αλλά και να βοηθήσουν τα αρώματα να αναδειχτούν πιο γρήγορα στο ποτήρι.

Ποτήρι γλυκού κρασιού

Σε ένα ποτήρι του λικέρ, σερβίρουμε το γλυκό κρασί ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιο. Η κούπα του ποτηριού έχει το σχήμα χωνιού επιτρέποντας στο γλυκό κρασί να αναπτύξει τα σύνθετα αρώματα του. Το μέγεθος του είναι πιο μικρό, σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτήρια και το στόμιο του είναι πιο κλειστό ώστε να συγκεντρώνει όλο το άρωμα και τη γεύση του κρασιού.

Tips

- Γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι το ένα τρίτο της χωρητικότητας του, για να διατηρούμε τη θερμοκρασία του κρασιού στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά και για να αφήνουμε αρκετό κενό χώρο για τη συγκέντρωση των αρωμάτων.

- Το σχήμα του ποτηριού, καθορίζει τον τρόπο που θα οσφρηθούμε αλλά και που θα γευτούμε το κρασί.

- Απορρίπτουμε τα χρωματιστά, ζωγραφιστά ή πολύ σκαλιστά ποτήρια. Ένα διάφανο γυάλινο ή κρυστάλλινο ποτήρι χωρίς πολλά σκαλίσματα, αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα του κρασιού.


 

Πηγή:www.mylady.gr